marți, 17 mai 2011

Împreună pentru un mediu mai curat

nă pentru un mediu mai curat!
  -


Împreună pentru un mediu mai curat!
Te-ai gândit vreodată că frunzele dintr-un copac pe care le privim zi de zi sunt îngrijite de către pom care-i oferă apa,sărurile minerale şi substanşele hrănitoare de care are nevoie în realizarea fotosintezei şi creşterii sale?Mulţi nu dăm atenţie acestui minuscul amănunt,dar el contează,pentru că rădăcinile pomului absorb toate aceste substanţe din sol pentru a se dezvolta.La fel şi celelalte plante.
Acum vă veţi întreba de ce v-am relatat toate astea.Simplu!Dacă solul ar fi plin de reziduuri,n-ar mai fi fertil şi substanţele hrănitoare s-ar pierde,iar plantele care au nevoie eficientă de ele, nu şi-ar mai continua procesele ecologice.
Aşadar,vedeţi că şi lucrurile pe care, de cele mai multe ori nu le luăm în seamă, au o importanţă majoră?
Fără pomi,plante,verdeaţă, lumea ar fi cuprinsă de un întuneric sumbru, poluarea s-ar răvăşi asupra mediului şi în acelaşi timp asupra noastră, iar cantitatea de oxigen ar scădea din ce în ce mai mult.Cu alte cuvnte,noi,oamenii am trăi in dezordine şi într-un haos total, până când vom dispărea de pe faţa Pământului în lipsa cantităţii de oxigen şi mai ales a poluării excesive.
Probabil vă puneţi întrebarea:"Şi cu ce putem noi estompa poluarea aceasta excesiva?".Ştim cu toţii că nu putem lupta împotriva marilor industrii şi fabrici din lume,însă ar trebui sa fim atenţi cu mediul din jurul nostru.Dacă avem grijă să nu mai aruncăm gunoaiele si hârtiile pe jos, poate că ceilalţi ne vor urma exemplul, iar în felul acesta,începem uşor,uşor să ocrotim mediul nostru natural şi al tuturor celor ce îl „locuiesc".

Deseori devenim nedumeriţi în legătură cu poluarea excesivă la nivel de mediu înconjurator.Încercăm să dăm vina pe unul şi altul,însa habar nu avem că însăşi noi participăm la distrugerea mediului.
Şi acum,voi cei care staţi în faţa calculatorului şi citiţi acest articol vă întrebaţi ce legătura avem noi,elevii cu toate astea.Ei bine,indirect,avem.Amintiţi-vă de caietele pe care ni le cumpărăm an de an,de cărţile pe care le cititm sau le primim de la şcoală,de creioanele cu care desenăm.Ne sunt atât de dragi cand le vedem noi,impecabile,curate.
Amintiţi-vă unde se prelucrează toate aceste materiale,gandiţi-vă numai prin câte procese trec,şi apoi încercaţi să vă bucuraţi de bunurile pe care le ţineţi în mână când scrieţi sau desenaţi.Deci,v-aţi dat seama? Oamenii taie copacii din păduri într-o cantitate foarte mare,pentru strictul lor necesar şi nu conştientizează cât de mult "suferă" pădurea când se vede "goală" de pomi.În plus,animalele care trăiesc în păduri sunt nevoite să suporte lipsa umbrei,lipsa hranei..fără pomi în pădure,deja putem considera un loc deşertic.Copacii sunt transportaţi către fabricile de prelucrare a hârtiei sau a altor materiale din lemn.Şi,haideţi să reflectăm puţin acum; Ce se întamplă când copacul arde? Exact, fumul degajat de acesta se răspândeşte în natură.şi poluează.Deci v-aţi lămurit! Sunt două dintre etapele dezastruase ale degradăii mediului înconjurător care au un punct comun:copacul.
Acum sper că v-aţi dat seama cu ce suntem noi de vină în toate acestea.Faptul că ne cumpărăm obiecte din lemn,participăm indirect la procesul acesta extrem de grav al poluării,pentru că,cu cât se vând mai multe,cu atât producţia este mai mare.Aşadar,atunci când rupeţi o foaie de hârtie sau îndoiţi un creion,gândiţi-vă că "sfâşiaţi" o bucată din "inima" unui copac!